Wat doet een lactatiekundige precies?

babyslofjes

Bijzonder veel vrouwen die mama worden zouden graag borstvoeding willen geven. Dat is een prima idee, alleen is het geven van borstvoeding niet voor elke vrouw even eenvoudig. Soms verloopt het voeden bijvoorbeeld helemaal niet zo soepel. Daarbij is het niet meer dan normaal dat er door de jonge moeder bepaalde vragen zullen worden gesteld. Wie kan deze vragen echter precies beantwoorden? Daarvoor kan er een beroep worden gedaan op de diensten en mogelijkheden van een zogenaamde lactatiekundige. Zou je hier graag meer over te weten willen komen? Dat is perfect mogelijk door middel van de informatie die je aantreft hier in dit blogartikel.

Wanneer doe je een beroep op een lactatiekundige? 

Zoals in de inleiding van dit blogartikel al werd aangegeven is een lactatiekundige iemand die een expert is op het gebied van borstvoeding. Deze expert kan je dan ook in de praktijk bijstaan wanneer je problemen ervaart rondom de voeding van je kindje. Bovendien is het zo dat je bij deze persoon ook uitstekend terecht kan voor algemeen advies en interessante tips met betrekking tot het geven van borstvoeding aan je kleintje. 

In de praktijk bestaan er verschillende manieren om contact op te nemen met een lactatiekundige. In eerste instantie kan je er natuurlijk gewoon bij langsgaan tijdens het spreekuur. Dat is echter niet alles. Je kan er namelijk eveneens voor kiezen om een afspraak te maken bij je thuis. Vaak is het zelfs zo dat ook een telefonische consult tot de mogelijkheden behoort. 

Het huren of kopen van een borstkolf bij een lactatiekundige

Wist je bovendien dat je bij een dergelijke expert ook heel wat handige artikelen kan aanschaffen? Denk hierbij bijvoorbeeld aan een borstkolf. Deze kan zeer interessant zijn voor vrouwen die vanwege hun borstvoeding geconfronteerd worden met kloven.

Een lactatiekundige biedt veel vrouwen een interessante bijstand

Tijdens de kraamweek zal je in Nederland uiteraard altijd kunnen rekenen op uitleg over borstvoeding die wordt verschaft door de zogenaamde kraamverzorgende. In het merendeel van de gevallen is dit advies meer dan voldoende om de borstvoeding op te kunnen starten. Dit gezegd hebbende kan het natuurlijk altijd voorkomen dat er sprake is van bepaalde problemen met de voeding. In dat geval zal je kunnen vaststellen dat de diensten van een lactatiekundige meer dan welkom kunnen zijn. Denk hierbij onder meer aan de volgende situaties: 

  • Wanneer je een operatie aan de borsten hebt moeten ondergaan; 
  • Wanneer het kindje een prematuur of dysmatuur is; 
  • Indien er sprake is van een meerling; 
  • Wanneer je een beetje onzekerheid ervaart tijdens het voeden; 
  • Op het ogenblik dat je het gebruik van een tepelhoedje overweegt; 
  • Wanneer je medicatie gebruikt die borstvoeding geven bemoeilijkt;

Bovenstaande zijn uiteraard nog maar een aantal voorbeelden van de verschillende situaties waarin een beroep doen op een lactatiekundige een interessante keuze kan zijn. Hou er bovendien rekening mee dat er niet altijd aan het begin van de borstvoeding vragen bestaan. Niet zelden komen deze vragen dan ook pas (veel) later. Ook enige tijd na afloop van je zwangerschap kan het aldus nog steeds interessant zijn om contact op te nemen met een lactatiekundige.